Piękne dłonie są wizytówką każdej kobiety, dlatego tak ważne jest dbanie o wygląd paznokci. Schludne, ładnie opiłowane, z lakierem lub bez – wiele osób zwraca uwagę na dłonie, dlatego nie powinno się ich zaniedbywać. Co jednak zrobić, kiedy paznokcie są słabe, zniszczone i łamliwe? Jest na to kilka sposobów!
Przyczyny słabych paznokci
Zły stan paznokci może wynikać z niedoborów poszczególnych witamin oraz mikro lub makroelementów. Na początku warto przeanalizować swoją dietę i zacząć spożywać więcej produktów bogatych w składniki korzystnie działające na płytkę paznokcia.
Jakie składniki wpływają na zdrowy wygląd paznokci i gdzie je można znaleźć?
Za łamliwość i osłabienie paznokci może odpowiadać niedobór wapnia, żelaza, magnezu, krzemu, cynku lub witamin z grupy B.
Wapń – jego źródłem jest m.in.: mleko i przetwory mleczne, sery, soja, fasola, jarmuż, natka pietruszki, sezam.
Żelazo – znaleźć go można np. w wątróbce, podrobach, fasoli, ciecierzycy, suszonych morelach i śliwkach.
Magnez – źródłem jest np. kakao, gorzka czekolada, pestki dyni, kasza gryczana, otręby.
Krzem – występuje m.in. w otrębach, płatkach owsianych, pieczywie razowym, szczypiorku i pokrzywie.
Cynk – źródłem jest m.in. mięso, żółty ser, jajka, wątróbka, nasiona słonecznika, pestki dyni.
Witaminy z grupy B – występują m.in. w orzechach, pestkach, nabiale, jajkach, rybach czy fasoli.
W aptekach dostępnych jest wiele preparatów na paznokcie, skórę i włosy. Zawierają one m.in. biotynę, wyciąg ze skrzypu polnego, pokrzywy czy bambusa, cynk, witaminy z grupy B, żelazo, a nawet ekstrakt z drożdży. Można je stosować jako uzupełnienie diety w składniki poprawiające kondycję paznokci.
Jak wzmocnić paznokcie domowymi sposobami?
Do pielęgnacji paznokci można wykorzystać następujące składniki:
Olej rycynowy – można wcierać go w paznokcie i skórki
Oliwę z oliwek – należy ją lekko podgrzać w miseczce, a następnie dodać do niej soku z cytryny i zanurzyć dłonie na 15 minut.
Olej arganowy – wcierany w paznokcie powoduje wzmocnienie płytki i zmniejszenie jej kruchości
Miód z cytryną – po lekkim podgrzaniu miesza się go z sokiem z cytryny, a następnie nakłada na paznokcie.
Żółtko z sokiem z cytryny i oliwą – regularnie nakładane na paznokcie na 15 minut powoduje wzmocnienie i nawilżenie paznokci, a dodatkowo zmniejsza przebarwienia płytki.
Domowe sposoby można stosować naprzemiennie z drogeryjnymi preparatami wzmacniającymi paznokcie np. serum z olejkami czy witaminową odżywką w postaci lakieru do paznokci.
Warto pamiętać o ochronie dłoni i paznokci przed detergentami, które dodatkowo je osłabiają. W tym celu powinno się używać rękawiczek podczas zmywania czy sprzątania, a po każdym umyciu rąk stosować krem do rąk i paznokci. Zdrowsza dieta oraz regularne stosowanie odżywek do paznokci z pewnością pozytywnie wpłynie na ich kondycję oraz zdrowy wygląd.