Zioła to mądry sposób na zdrowie. Są bezpieczne, skuteczne i oczyszczają organizm z toksyn.
Ta prosta metoda detoksykacyjna jest szczególnie polecana. Dlaczego? Pomaga usprawnić WSZYSTKIE kanały odtruwające, tzn. wątrobę z jelitami, nerki z drogami moczowymi oraz skórę. Właściwości wyciągów roślinnych mają różnorodny charakter. Są i ziółka moczopędne, napotne, czy optymalizujące defekację (odbudowują lub przywracają równowagę mikroflorze jelit, co usprawnia wypróżnianie).
Unieszkodliwić i wydalić
Oczyszczanie organizmu składa się z dwóch etapów: unieszkodliwienia szkodliwych substancji (detoksykacji) oraz ich wydalenia. Na pierwszy proces mamy jedynie pośredni wpływ, a jego tempo zależy właśnie od sprawności organów odpowiedzialnych za wydalanie oraz tego, co i jak jemy. Preparaty ziołowe na pewno wspomogą pracę naszych kanałów odtruwających. Drugi etap możemy regulować samodzielnie. Jak? Choćby popijając mieszanki lecznicze czy zmieniając coś w swojej diecie. Efekt? Lepsza perystaltyka jelit, zwiększenie produkcji moczu, z którym pozbywamy się przecież trucizn nagromadzonych w organizmie.
Oczyszczenie poprzez spożywanie naparów ziołowych ma jeszcze tę zaletę, że jest stosunkowo tanie i wygodne w praktyce – nie trzeba ruszać się z domu czy kupować drogich urządzeń, by być zdrowszym.
Co wybrać?
Postawmy na produkty, dzięki którym ciało wróci do równowagi, tj. ponownie zacznie radzić sobie ze szkodliwymi związkami:
Wiązówka błotna. Działa żółcio- i moczopędnie, napotnie. Eliminuje pasożyty układu pokarmowego.
Łopian większy. Oprócz właściwości wiązówki ma zdolność przyspieszania przemiany materii. Przydaje się w leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego (wzdęcia, niestrawność) i niewydolności wątroby.
Fiołek trójbarwny (czyli bratek). Wspomaga detoksykację. Reguluje przemianę materii. Lekko zwiększa produkcję moczu. Stosuje się go też w kuracjach skórnych oraz regeneracji nerek po zatruciu i uszkodzeniu toksynami.
Morszczyn pęcherzykowaty. Łagodnie przeczyszcza. Poprawia metabolizm (dzięki zawartości jodu, który stymuluje tarczycę).
Koper (fenkuł) włoski. Pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych.
Karczoch zwyczajny. Odbudowuje komórki wątroby i poprawia ich funkcjonowanie. Optymalizuje pracę pęcherzyka żółciowego. Ma właściwości antyoksydacyjne, usuwa drobnoustroje.
Tamaryndowiec indyjski. Łagodnie przeczyszcza i pobudza pracę przewodu pokarmowego.
Zielona herbata. Wspomaga trawienie, zwiększając produkcję soków żołądkowych. Redukuje wzdęcia i usuwa uczucie pełności. Jest także źródłem przeciwutleniaczy.
Skrzyp polny. Ma działanie moczopędne. Zawarta w nim kamionka zapobiega tworzeniu się kamieni.
Mniszek lekarski (pospolity), czyli popularny mlecz. Działa diuretycznie, wspomaga pracę przewodu pokarmowego (zwiększa produkcję żółci, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii). Można go stosować także w schorzeniach wątroby, dróg żółciowych i kamicy żółciowej.
Aloes – lekko przeczyszcza, nie podrażniając jelit.
Brzoza biała. Moczopędna. Napotna.
Dziurawiec zwyczajny. Podnosi wydzielanie żółci.