W obecnych czasach najwięcej jest chorób cywilizacyjnych a u ich podłoża w głównej mierze leży dieta uboga w witaminy i minerały. Do tego dochodzi produkcja żywności na masową skalę z udziałem przeróżnych nawozów, spulchniaczy i przyśpieszaczy. Dlatego wielu ludzi zaczyna Myślec i analizować co je. Powodzeniem zaczynają cieszyć się zdrowsze produkty, wytwarzane są one naturalnymi metodami. Warzywa i owoce noszące miano ekologicznych pachną i smakują o wiele bardziej intensywnie od tych nie ekologicznych. Takie produkty przechowuje się dłużej gdyż są one bardziej odporne na gnicie. Podobne właściwości ma tez mleko, badania dowiodły że w tym które pochodzi od krów hodowanych w ekologicznych gospodarstwach jest 60% więcej kwasów tłuszczowych omega 3. Są one bardzo pożyteczne dla naszego organizmu.
Mleko to zawiera więcej oksydantów które chronią nas przed nowotworami. Mięso z gospodarstw ekologicznych jest chudsze od tego które pochodzi z produkcji masowej, ma też więcej substancji pożytecznych takich jak białko czy witaminy. Produkty ekologiczne często nie są ładniejsze od tych które są produkowane przemysłowo. Dlatego największym błędem jest kierowanie się wyglądem. Musimy zacząć od szukania specjalnej etykiety z numerem certyfikatu, będzie to dowód na to że produkt ten jest w pełni ekologiczny. Jeśli sprzedawca twierdzi że produkt jest ekologiczny a etykiety takiej nie ma to można poprosić sprzedawcę by pokazał stosowne dokumenty które to poświadczą. Produkty ekologiczne zazwyczaj są droższe o blisko 30% od tych produkowanych normalnymi metodami. Dzieje się tak ponieważ hodowle i uprawy ekologiczne wymagają więcej środków i czasu który hodowca musi im poświęcić.
Najtańszym sposobem na takie zakupy jest zrobienie ich bezpośrednio u rolnika który ma gospodarstwo ekologiczne. Osoby mieszkające w większych miastach mogą poszukać w hipermarketach specjalnych stoisk ze zdrową żywnością. Coraz więcej też takich produktów jest oferowanych za pomocą Internetu, warto tez zapoznać się z ich oferta bowiem często możliwy jest ich dowóz do naszego domu. Przynajmniej raz do roku w takich ekologicznych gospodarstwach przeprowadzane są kontrole które mają na celu potwierdzenie i przedłużenie certyfikatu mówiącego o tym że jest to gospodarstwo czy też przetwórnia ekologiczna. Wśród ekologicznych warzyw warto zwrócić uwagę na oliwki które chronią nasz organizm przed złą ilością cholesterolu, wzmacniają one serce i cały układ krwionośny, możemy dodawać je z powodzeniem do sałatek w których znajda się inne produkty ekologiczne.