Witamina E i jej znaczenie dla organizmu

Witamina E i jej znaczenie dla organizmu

Duża zawartość witaminy E neutralizuje wolne rodniki, przez co pozwala na długo utrzymać zdrowy i młody wygląd. Potas wspiera pracę mózgu, a luteina chroni nasze oczy. Będący źródłem folianów, jest sprzymierzeńcem kobiet w ciąży, usprawnia procesy metaboliczne i wpływa na wydzielanie serotoniny i noradrenaliny, zwanymi hormonami szczęścia, przez co jest pomocny w leczeniu depresji. Wysoki poziom zdrowych tłuszczów pomaga wymiatać zły cholesterol z organizmu i czyni z awokado owoc o działaniu antynowotworowym.

Pomimo wysokiej kaloryczności (ok. 220 kcal na 100 gr), awokado sprawdzi się nawet, gdy jesteś na diecie. W jego składzie znajdziesz dużą ilość pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawiera więcej niż krowie mleko, przez co szybko syci i przyspiesza metabolizm.

Wyjątkowe właściwości smaczliwki sprawiają, że ma ona wszechstronne zastosowanie. Idealnie spisze się zarówno w kuchni, jak i kosmetyce.

Awokado najlepiej smakuje, gdy jest dojrzałe, miękkie, maziste. Wystarczy je rozgnieść widelcem, dodać sok z połowy limonki, ostrą papryczkę chili, drobno posiekaną cebulkę i sól do smaku. Wszystko wymieszaj i zdrowa, pikantna pasta guacamole gotowa! Sprawdzi się jako zamiennik masła, składnik koktajli, zarówno owocowych, jak i warzywnych oraz zup, np. w postaci orzeźwiającego chłodnika z ogórka i awokado. Niezastąpione w kuchni azjatyckiej, pyszne jako składnik białkowy w rozmaitych sałatkach, ale także jako dodatek do kasz i makaronów.

Konsystencja i skład awokado plasują je na wysokiej pozycji w rankingu kosmetyków naturalnych. Uwielbia je skóra sucha, szorstka, wymagająca ukojenia. Wykonaj nawilżający krem albo maseczkę odżywczą: miąższ dojrzałego owocu rozgnieć i nałóż na oczyszczoną skórę twarzy na 10-15 min. Ekspresowe nawilżenie i ukojenie cery gwarantowane!

Przez zawartość przeciwutleniaczy w postaci witamin A, C i E, awokado zwane jest mistrzem antyoksydantów. Dodatkowo wspomaga wydzielanie kolagenu, co czyni z niego naturalny kosmetyk przeciwstarzeniowy. Na prostą maseczkę przeciwzmarszczkową potrzebujesz 1 miękki owoc, 1 białko i sok z cytryny. Zmiksowaną mieszankę zaaplikuj na twarz, po 15 minutach zmyj ciepłą wodą i ciesz się wygładzoną skórą.

Jeśli zmagasz się z opuchlizną pod oczami to pokrój półmiękki owoc na plasterki, nałóż na opuchnięte miejsca i relaksuj się przez 10 minut. Zmywając okolice oczu, pamiętaj, by nie rozciągać skóry.

Niewiele osób wie, że najlepszym sposobem na poparzenia słoneczne jest miks miąższu awokado z jogurtem lub kefirem. Właściwości kojące produktów przyniosą prawdziwą ulgę podrażnionej promieniami słonecznymi skórze.

Jeśli masz suche i szorstkie włosy to połącz smaczliwkę z żółtkiem jajka i odrobiną oliwy, trzymaj na włosach przez 20-30 min, a następnie dokładnie spłucz.

Gdy Twoje dłonie i stopy wymagają peelingu to nic prostszego: dojrzałe awokado zmieszaj z łyżką cukru – powstanie maseczka i peeling w jednym. Efekt jest spektakularny! Martwy naskórek zostanie usunięty, a skóra będzie odżywiona i gładka.

Sposobów na wykorzystanie awokado jest wiele, a jego właściwości sprawiają, że nie bez przyczyny zwane jest superowocem. Jeśli do tej pory nie udało Ci się do niego przekonać to niech argument zdrowej, promiennej i odżywionej skóry stanie się głównym powodem, dla którego warto sięgnąć po masło Bogów.