Olej kokosowy – zdrowie czy marketing?

Olej kokosowy – zdrowie czy marketing?

Specjaliści od marketingu twierdzą, że olej kokosowy korzystnie wpływa na wszystko w naszym ciele: od włosów i skóry przez serce i nereki  do wpływu na leczenie raka.stoły do masażu Jest to tylko zabieg marketingowy czy jest w tym sporo prawdy jednak?domelit.pl/rolety/

Od ponad 4000 lat, olej kokosowy został użyty jako pokarm, jak i farmaceutycznym, w przedwojennej Ameryki kokosowy i inne oleje tropikalne były powszechne. W 1950 roku to się zmieniło. Amerykańskie soi i kukurydzy przemysłowa zaczęła dominować na rynku i prowadził agresywną kampanię marketingową, mówiąc, że “tłuszczów nasyconych jest złe dla Ciebie”. oleje tropikalne zostały zastąpione olejów wielonienasyconych i olej kokosowy spadł w zapomnienie.

Obecnie wykonane comeback i jest sprzedawany przez producentów i sprzedawców jako zdrowszą opcją. Niestety, wiele z ich roszczeń są przesadzone, nieuzasadnione lub brak rygorystycznego badania ich kopię zapasową.

Tym niemniej pozostaje olej kokosowy olej unikalny, ponieważ zawiera kwas laurynowy (50%), kwas kapronowy i kaprylowy.

Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne właściwości i przeciwutleniacz.

Korzyści zdrowotne wynikające z Coconut Oil:

– Jest to tradycyjny składnik wielu produktów do pielęgnacji skóry i włosów. To wielki nawilżający i może być używana czysta i stosowana wprost na skórze.

– To pomaga utrzymać zdrową wagę. Choć ma tylko nieznacznie mniej kalorii niż inne tłuszcze, jest łatwo przekształcana w energię, to zwiększa energię i wytrzymałość, a hamuje apetyt. Jest to także myśl, aby poprawić funkcjonowanie tarczycy.

– Właściwości przeciwzapalne microbal wzmocnić układ odpornościowy i pomaga organizmowi radzić sobie z bakterii, grzybów i pasożytów. Poprawia trawienie i mogą pomóc w problemach trawiennych takich jak zespół jelita drażliwego. Jego właściwości anty-grzybicze może pomóc pozbyć się Candida.

W przeciwieństwie do wielonienasyconych olejów roślinnych jest stabilny olej, który nie wykracza zjełczałe, gdy nie jest w lodówce. Ani nie uwalniają wolne rodniki podczas gotowania na dużym ogniu.

Najlepiej użyć organiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia. Większość nieekologicznych jest rafinowany, bielony i bezwonny i będzie zawierać chemikaliów stosowanych w procesach technologicznych. virgin organiczna jest wolny od substancji chemicznych, nie jest wyrafinowany, bielone, uwodornione lub odświeżeniu. W przeciwieństwie do oliwy z oliwek, nie ma żadnej różnicy między pierwotnymi i oliwą.

Ile podjąć, aby cieszyć się korzyści zdrowotne: 3 do 4 łyżki organicznych tłoczenia oleju kokosowego dziennie wystarczy, aby poprawić swój układ odpornościowy. To może powodować mdłości u niektórych osób, więc zacząć od 1/2 łyżeczki i budować w miarę upływu czasu. Należy zachować ostrożność podjęcia przez osoby z wysokim poziomem cholesterolu.

Pomimo szumu marketingowego i przesadnych roszczeń przez sprzedawców i producentów, organiczny olej kokosowy z pierwszego tłoczenia jest zdrowe i korzystne olej, który ma miejsce w każdej zdrowej diety.