Rokitnik to roślina, którą z wyglądu kojarzy zapewne wiele osób, jednak samej nazwy już niekoniecznie. Wykorzystywany jest zarówno w kosmetologii, jak również w przemyśle spożywczym – z jego wyciągu produkuje się m.in. odżywki do włosów, szampony i pomadki ochronnych do ust. Natomiast w przemyśle spożywczym wykorzystywany jest przy wyrobie oleju, soków, nalewek, likierów, kisieli czy galaretek. Co więcej warto o nim wiedzieć?
Rokitnik – podstawowe informacje
Rokitnik to krzew o małych owocach w kolorze pomarańczowym (zazwyczaj o średnicy około 6-9 mm). Występuje głównie w Europie i Azji, gdzie od lat ceniony jest jako podstawowe źródło witaminy C, antyoksydant oraz olej leczniczy. W Polsce możemy znaleźć go rosnącego np. jako roślina ozdobna w ogrodach oraz na skarpach. Roślina posiada w swoim składzie bardzo dużą zawartość witaminy C i witaminy E, kwasy tłuszczowe omega-3,-6, -7 i -9, B12, liczne mikroelementy (m.in. żelazo, potas, wapń), aminokwasy i lipidy.
Smak owoców rokitnika
Ze względu na kwaskowaty, cierpki smak, owoce rokitnika najczęściej stosowane są jako dodatek do konfitur oraz dżemów. Z rokitnika produkowane są również soki – zarówno mające w składzie 100% owoców z rokitnika, jak również jedynie ich dodatek. Są one idealne do spożywania w porze jesienno-zimowej.
Korzyści wynikające z regularnego spożywania rokitnika
Do najbardziej popularnych korzyści płynących ze spożywania rokitnika można zaliczyć następujące:
- Pomaga w zwalczaniu przeziębienia, bólu gardła i suchego kaszlu;
- Ma działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe;
- Pomaga regenerować skórę przy pojawieniu się ran, oparzeń, przebarwień;
- Obniża ciśnienie krwi;
- Wspomaga walkę z anemią;
- Neutralizuje wolne rodniki w organizmie;
- Poprawia ogólny wygląd skóry i kondycję włosów;
- Zmniejsza stany zapalne skóry i zaczerwienienia.
- Wzmacnia naczynia krwionośne;
- Zmniejsza ślady skórne związane z chorobami typu świnka lub odra;
- Spowalnia proces starzenia się organizmu;
- Obniża poziom cholesterolu.
Skutki uboczne
Mimo że rokitnik należy do grupy najzdrowszych owoców i nie powinien wywoływać żadnych skutków ubocznych, należy wspomnieć, że posiada on także przeciwwskazania do wewnętrznego stosowania produktów z niego pozyskiwanych. Mogą być to stany zapalne wątroby i trzustki, a także kamica wątroby. Kobiety w ciąży, przed wdrożeniem rokitnika do swojej diety, powinny skontaktować się z lekarzem.
Ze względu na silny wpływ na poprawę zdrowia, warto zainteresować się produktami mającymi w swoim składzie rokitnik.