Naturalne wspomaganie odporności, czyli cytryna i soki z owoców

Naturalne wspomaganie odporności, czyli cytryna i soki z owoców

Natura daje człowiekowi to co najlepsze. Owce są jednym z najlepszych sposób nie tylko na np. zrzucenie wagi, ale również do walki z różnego rodzaju chorobami i wirusami. Ponadto mają one również działanie prewencyjne. Warto więc dowiedzieć się jakie owoce należy spożywać, by wzmocnić swój organizm i zapobiec powstawaniu niechcianych chorób.

Czy cytryna podnosi odporność?

Cytryna kojarzy się przede wszystkim z witaminą C. Jeśli oglądniemy kilka reklam leków, z pewnością od razu zauważymy, że jednym z głównych składników jakie są tam wymieniane, jest właśnie witamina C. Od dawna jest ona uważana za skuteczną walkę w wszelkiego rodzaju przeziębieniami. Nie bez przyczyny, gdy bierze nas przeziębienie, sięgamy po rozgrzewającą herbatkę z cytryną.

Warto zatem zrobić z niej sok. Może to już być jedna cytryna, której wyciśnięcie może nawet nastąpić poprzez wyciskarkę do cytrusów. Do takiego soku dodaj imbir, który ma właściwości rozgrzewające, a dodatkowo mogą one uchronić nasz organizm przed wirusami. By dopełnić tej uzdrawiającej mocy, dodaj do całości łyżeczkę miodu. Tak przygotowany sok wykazuje silne właściwości antybakteryjne. Można go pić każdego dnia, co z resztą jest zalecane jako pierwszy napój, zaraz po obudzeniu się.

Jakie owoce wspomogą odporność?

Kiwi najbardziej dostępne jest na sklepowych półkach w okresie zimowym i nie bez przyczyny, bowiem jest to najlepszy czas, by je spożywać. Zawiera ono również duże ilości witaminy C, ale także te z grupy B. Przeciwdziała anemii, zawiera duże pokłady magnezu. Idealnie będzie komponować się z bananem, bogatym w potas, który dodatkowo uznawany jest za naturalny antydepresant. Zawarta w ananasie bromelina A i B wykazują działanie przeciwbakteryjne. Wykorzystywany jest także do zbijania gorączki, która może się pojawić wraz z wirusem.

Podobnym do kiwi owocem jest mandarynka, której najwięcej jest w okresie zimowym. To owoc, który jest bogaty w antyoksydanty. Natomiast grejpfrut wykazuje działanie bakteriobójcze. To nietypowe połączenie smakowe warto jest wycisnąć w wyciskarce, ze względu na włókna tych owoców. Wyciskarka zostawi je w zbiorniczku na papkę, pozostawiając jedynie czysty, gotowy do wypicia sok.

Kiedy pić soki z owoców na odporność?

Oczywistym jest, że soki, które mają działać prewencyjnie należy spożywać jeszcze przed zachorowaniem. Ich działanie ma na celu zapobieganie chorobom, a nie walki z nią. Z tego względu dobrze jest zacząć każdy dzień od szklaneczki świeżo wyciśniętego soku i wliczyć to w codzienną rutynę. Tego typu soki należy pić o każdej porze roku, nawet wtedy gdy nie myślimy o chorobie. Dzięki temu nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również rozpoczynamy dzień od pozytywnej dawki energii.